HTML

youngers

Nem jut eszedbe mit főzz, vagy éppen milyen süteményt süss a barátodnak!barátnődnek? Sokszor hallod a barátaidat a piálásról és a kávézásról beszélgetni de nem tudsz hozzászólni? Folyamatosan keresgetsz a neten egy egy jó fotó után - amikor valami jeles alkalomra kellene? Nem érted miért tesznek bizonyos dolgokat a nők? Azt hiszed csak veled történhet meg az apokalipszis a mindennapjaidban? Ha igen.... ez a blog neked való read or die

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Lasagne Bolognase

TopperHarley 2011.04.15. 23:37

Bolognai Lasagne – gyorsan

Hozzávalók:

- 30 dkg darált hús,

- 20 dkg sajt,

- 3 dl tej,

- 2 dl víz,

- 1 doboz Knorr Lasagne alap,

 A töltelék elkészítése:

I. Az alapanyag készülhet mélyhűtött illetve friss darált husiból. A mélyhűtött hús esetén a legjobb megoldás az ha a főzés előtt kb. 10 órával kivesszük a mélyből és egy mélytányérba helyezve hagyjuk kiengedni a mosogatóban.

Amennyiben erre nincsen időnk többféle megoldás is kínálkozik a számunkra:

- ad1: mikrohullámú sütőben a leggyengébb szinten 15 perc melegítés – ZACSKÓ NÉLKÜL;

- ad2: egy lábasnyi forró vízbe helyezzük a húst BEZACSKÓZVA!!!,

A hús kiengedése után:

II. Foglyunk egy serpenyőt és tegyük fel lassú ( azaz a szabályozó gomb „takarékra” a legkisebb mértékre állítva) tűzre melegedni. 1 perc elteltével töltsünk a serpenyőbe érzéssel olajat, (egészségesebb és finomabb ha oliva olajjal készítjük) és várjuk meg amíg felmelegedik a serpenyőben.

Ezután: helyezzük a húst a serpenyőbe, és süssük addig amíg a vöröses, pirosas hús koszos-fehérré nem változik – miközben sütjük folyamatosan kevergessük fakanállal, hogy oda ne égjen.

(a képen az átmenet látható a megsült és a még nyers hús között)


 

 

 

 

 

 

III. Öntsük a knorr alapot egy rozsdamentes acél lábasba vagy edénybe, és adjuk hozzá a vizet meg a tejet és keverjük össze szépen alaposan.

Ízesítésként adhatunk hozzá még, sót borsot, vagy bazsalikomot, esetleg hagymát. Ez már egyéni mérlegelés kérdése.

 

Az így kapott lét tegyük fel melegedni szintén lassú tűzön majd Kb 1 perc elteltével adjuk hozzá az elkészített húst.

Ezután állítsuk feljebb a gázt közepes szintre, és főzzük - folyamatosan kavargatva egészen addig amíg el nem kezd forrni (ezt onnan tudjuk, hogy a lábas szélén apró buborékok kezdenek megjelenni).

rjuk el a gázt!

 

  


A tészta és az alap keveredése.

IV. Foglyunk egy lábast, és kenjük ki vajjal vagy margarinnal.

Miután kikentük helyezzünk bele három  tészta lapot, és öntsünk rá egy rétegnyi „húsos szószt”(1. réteg) Majd ennek a rétegnek a tetejére helyezzünk újabb három tésztalapot, ismét tegyünk rá „húsos szószt” (2.réteg) Majd ennek a tetejére is tegyünk három tésztalapot és „húsos szószt” (3. réteg)

 

Amennyiben nem rontottunk el semmit, a legfelső rétegen csak húst látunk – ennek a tetejére reszeljük rá egyenletesen a sajtot.

 

Ezután egy villával óvatosan szúrjuk meg pár helyen.

A sütés

V.Kapcsoljuk be a sütőt, légkeveréses üzemmódban (kis propeller jel a kapcsolónál), melegítsük fel 200 fokra, ha elaludt a jelzőfény akkor kész a sütő.

VI. Tegyük be a sütőbe, és süssük kb 40 percig. 35 perc után mindenképpen ellenőrizzük, hogy nem-e ég meg.

 

Kiegészítés: Haladóknak

 

12 lapos lasagne tészta
25-40 dkg darált marhahús
sűrített paradicsom (kis konzerv akár,arany fácánt ajánlom)
1 hagyma
1 sárgarépa
...1 zellerszár
só, bors, babérlevél, kapor (kevés), bazsalikom, szurokfű (oregano), oliva olaj vagy császárszalonna kockázva , reszelt sajt
 
 

Olajban pirítsd meg az apróra vágott hagymát, tedd hozzá a feldarabolt sárgarépát, a karikázott zellerszárat, aztán a húst, majd a paradicsomot, fűszerezd be, és főzd kis lángon (éppen hogy bugyborékoljon) kb. 30 percet. Vigyázz mert a paradicsom püré miatt hajlamos leégni!

Besamel-mártás (tej mártás): kis lábosba tegyél olajat, szórd rá a lisztet, zsemleszínűre pirítsd folyamatos keverés mellett mert ez is hajlamos leégni, és öntsd fel meleg tejjel annyival hogy kb. a duplája legyen a rántásnak, és forrásig h...abverővel kevergesd hogy be ne csomósodjon, amint felforr vedd le és hagyd állni.befog sűrűsödni.Ha túl sűrű lett akkor amíg még meleg forró tejjel lehet korrigálni csak akkor tényleg járnia kell a kezedben a habverőnek !Ja és főzd ki a tésztát csak ne főzd meg teljesen csak félpuhára mert különben szakad a leg1szerübb ugy hogy amikor beledobod az olajos sós forrásban lévő vízbe leveszed kicsire és csak 1szer keversz bele az elején.

Egy tűzálló tálat (mondjuk jénait) kenj ki olajjal vagy vajjal, alulra tegyél egy réteg húsos mártást, rá besamelt, aztán tésztát,ez a rétegezés megy addig amíg van mit vagy elérted az edény tetejét, a tetejére besamel kerüljön!!!!!!!!!!!(...ez fontos mert a maradékon csak ráég a sajt és nem rápirul, vastag réteg reszelt sajt úgy ahogy kell, és előmelegített sütőben süsd meg kb dettó 30 perc 180-200 fokon, ha készen van ne vedd ki a sütőből és ne is nyisd ki az ajtaját.csak zárd el.Így fog összeállni és nem fog szétesni neked.ha jo lett akkor szeletelésnél a bechamel összetartja mint a ragasztó!:)jó étvágyat!

A bechamelbe só bors őrölt szerecsendió meg!

A kiegészítésért köszönet illeti, Nagy Máté szakács urat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://youngers.blog.hu/api/trackback/id/tr882829732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása